Over Dutch Windmills

The story of Dutch Windmills Basketball Dordrecht

Het ontstaan van Dutch Windmills als nieuw probasketbalteam in Dordrecht is een mix van allerlei elementen die heel goed bij elkaar te passen blijken. Die elementen zijn:

Passie voor basketbal
Respect voor geschiedenis
Nederlandse roots in de VS

Ons concept is simpel:  We willen door de combinatie business&basketball  het professionele basketbal in Dordrecht en de hele regio ZW-Nederland weer naar een hoog niveau brengen. Is dit makkelijk? Nee, maar het is een mooie uitdaging!

Passie voor basketbal

Tussen Rotterdam en Den Bosch is er geen professioneel basketbal meer te vinden, terwijl jaren terug er teams uit Gorinchem, Dordrecht, Werkendam, Bergen op Zoom en Oud-Beijerland op het hoogste niveau successen scoorden.

Wij vonden het hoog tijd om vanuit de regio Dordrecht die echt basketbal minded is opnieuw actief te worden op het hoogste niveau!

Respect voor geschiedenis

Reden om voor Dordrecht te kiezen als thuisbasis heeft ook te maken met de basketbalgeschiedenis in de stad, maar ook met het feit dat Dordrecht de oudste stad van Holland is en door de vele waterwegen en rivieren altijd al internationaal georiënteerd is. Dordrecht is een mooie historische stad die met topsport, o.m. met de toplocatie aan de Sportboulevard, aan de weg timmert.

Dordrecht heeft als stad ook een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van Nederland als onafhankelijke staat.

Nederlandse roots in de VS

Historisch en economisch gezien zijn er nauwe banden tussen Nederland en de Verenigde Staten van Amerika. Ongeveer 2% van alle Amerikanen heeft Nederlandse roots. Ook in het basketbal op het hoogste niveau in de VS, in de NBA is dat goed te zien. Niet alleen bij spelers als Kyle Korver, Sam Dekker en Fred VanVleet, maar ook bij coaches, zoals Eric Spoelstra (Miami Heat) en Quin Snyder (Utah Jazz). En ook is er Nederlandse invloed bij eigenaren van teams, zoals de familie DeVos uit Michigan die al 30 jaar eigenaar is van Orlando Magic.

Basketbal wereldwijd grootste sport

Ook in Nederland kunnen we basketbal groter maken. Dutch Windmills draagt daar graag aan bij. Door jongeren te enthousiasmeren. Door van wedstrijden mooie events voor de hele familie te maken. Dit doen we in samenwerking met onze businesspartners en in samenwerking met onze partners in de VS, zoals Dordt College uit Iowa.

Dordt College, Iowa

Dit college is opgericht door Amerikanen met Nederlandse roots en is vernoemd naar de Synode van Dordrecht in 1618-1619. De mensen van Dordt College zijn trots op hun Nederlandse roots.

Dutch Windmills

Vanaf seizoen 2018-2019 speelt het basketbalteam van Dutch Windmills in the Dutch Basketball League, de eredivisie van het Nederlandse basketbal. Thuishaven is het complex van Optisport aan de Sportboulevard in Dordrecht.

Dutch Windmills wordt als team opgezet door Nederlandse en Amerikaanse investeerders en wil bijzondere aandacht besteden aan de economische en historische relatie tussen Nederland en de VS. De selectie van dit nieuwe en ambitieuze team zal bestaan uit ervaren Amerikaanse spelers en jong talent uit de regio.

Dutch Windmills vindt het van groot belang maatschappelijk betrokken te zijn door middel van activiteiten met scholen, sportverenigingen, maatschappelijke organisaties en bedrijfsleven. Basketbal kan mensen verbinden! De wijze waarop dat in de VS gebeurt, is voor Dutch Windmills een mooi voorbeeld.

Dutch Windmills is een samenwerkingsverband aangegaan met het in de staat Iowa gevestigde Dordt College, opgericht door Amerikanen van Nederlandse afkomst. Dordt College is genoemd naar de Synode van Dordrecht. Gemeente Dordrecht herdenkt in 2018-2019 het 400-jarig bestaan van de synode.

GezondheidsPact Dordrecht

Sport, beweging en een gezonde leefstijl zijn voor iedereen uitstekende combinaties. Niet alleen voor jongeren, maar ook voor werkenden.
Doe je voldoende aan beweging? Let je op wat je eet? Ben je je bewust hoeveel je eet en drinkt?

Samen met gemeente Dordrecht, Optisport, het Albert Schweitzer Ziekenhuis wil Dutch Windmills zich inzetten om mensen te motiveren hun gezondheid op 1 te zetten. Onze spelers en technische staf kunnen daarbij helpen door het organiseren van clinics op scholen en bij bedrijven. Door op scholen en bij bedrijven te vertellen hoe belangrijk het is om goed voor je lichaam te zorgen.

Binnenkort meer op deze site over het GezondheidsPact Dordrecht.