Weer spannend tegen topteam

Hete adem van Dutch Windmills in de nek van koploper Z.Z. Leiden

Zondag 20 januari speelde Dutch Windmills in Dordrecht de wedstrijd tegen de huidige nummer 1 in de DBL, Zorg en Zekerheid Leiden. Na een razend spannende wedstrijd ging Leiden er in het laatste kwart er met de winst vandoor, het werd 73-79.

De Dordtse ploeg treft Z.Z. Leiden voor de eerste keer in eigen huis op deze gure zondagmiddag. Er is hoog bezoek; NOS maakt een reportage over de nieuwkomers in de DBL uit Dordrecht voor NOS Studio Sport. De tribune zit lekker vol met Dordts publiek en ook veel Leidenaren weten de weg te vinden naar Sportboulevard Optisport.

Wonderlijk herstel

Voor de oplettende kijker wordt tijdens de warming-up duidelijk dat de thuisploeg een verrassing in petto heeft. Bij het voorstellen van de teams maakt de enthousiaste speaker het bekend:  “We hebben iemand die terug is gekomen van een blessure, het is onze eigen Alec Wintering!” Vandaag speelt de guard en co-captain zijn eerste wedstrijd na zijn blessure. Coach Geert Hammink over het wonderbaarlijk snelle genezingsproces van Wintering: “Ik heb de dokters en chirurgen gesproken en bij hun weten is nog nooit iemand zo snel hersteld van een kuitbeen breuk”.

Alec maakt eerste punten

Hoofdcoach Geert Hammink begint de wedstrijd met Alec Wintering, Ryan Richardson, Jito Kok, Pim de Vries en Shavon Coleman. Daar tegenover stelt Rolf Franke Worthy de Jong, Clayton Vette, Mohamed Kherrazi, Maurice Watson Jr. en Darius Thompson. Alec zet meteen zijn beste beentje voor en scoort de eerste twee punten van de game. Dit wordt direct overtroffen door een driepunter van Worthy de Jong, waarna Jito Kok met zijn lay-up de voorsprong inzet. Halverwege het eerste kwart komt Leiden op gelijke hoogte: 10-10. Deze ronde mist Leiden aardig wat shots terwijl er tegen Dutch Windmills flink wat turn-overs vallen. Leiden scoort, maar Jito zet de stand weer gelijk met zijn turnaround jumper. Het eerste kwart eindigt met mooie acties in de laatste minuut; een pick&roll richting Bennet Koch, een snelle actie van LaVonte en een prachtig longshot van Worthy de Jong. Het wordt 20-18.

Gelijk op

Bennett Koch dribbelt soepel om Simms heen en maakt de eerste punten in het tweede kwart. Een noemenswaardig teamspel in de wedstrijd is het moment dat Alec de bal passt naar Ryan Richardson. Deze mist zijn driepunter, maar Wintering pakt de rebound en dribbelt bijna nonchalant met de bal, waardoor Koch helemaal vrij komt te staan en met een drunk deze teameffort afmaakt.  Jito Kok draagt met een prachtige actie bij aan het verder vergroten van de voorsprong: 38-32. De Leidse coach Franke vraagt van schrik om een Time-Out en dat helpt. Zijn team haalt de volgende zes punten binnen: gelijkspel. Er volgen wat fouten aan de Leidse kant, waardoor Dordrecht nog vijf punten kan binnenslepen en ook dit kwart sluit in het voordeel van Dutch Windmills: 43-38.

Nog steeds voorsprong

In het derde kwart maakt Shavon Coleman een paar krachtige blocks, maar toch weet Leiden ook te scoren. Eerst Clayton en vervolgens Watson. Dit kwart is voor beide teams een dip in het spel, de statistieken wijzen uit dat er in dit kwart de minste punten vallen.

Nek aan nek

Door een fout op Darius Thompson en de daaropvolgende geslaagde vrije worpen komt Leiden op voorsprong in het vierde en laatste kwart. De eerste punten voor de Schapenkoppen worden binnengehaald door teamcaptain Jito Kok. Clayton Vette ziet zijn move niet aankomen en met een hookshot haalt Kok uit en zet daarmee de achtervolging in. Tijd voor een Time-Out aan de zijde van Dordrecht. Om de beurt scoren de teams  tweepunters. Kan het team van Geert Hammink dit tij nog keren? Het blijft spannend; deze wedstrijd is een gevalletje van ‘stuivertje wisselen’. De eerste drie kwarten worden gewonnen door de thuisploeg, maar toch trekt Dordrecht aan het kortste eind en gaat Leiden er in dit kwart met de winst vandoor:73-79.

Een trotse coach

Al is er verlies, de ploeg van Geert Hammink mag trots zijn. Een nek aan nek race met de huidige nummer één is een hele prestatie. “Ik denk dat we vier à vijf minuten wat minder hebben gespeeld,” zegt Geert in de nabeschouwing. “De intensiteit was goed, de beslissingen waren goed, het samenspel, het vertrouwen in elkaar dat groeit. Ik denk dat we dicht tegen een stap aanzitten die misschien als verrassend had mogen worden beschouwd voor het seizoen begon. Dat we nu vijfendertig minuten van de veertig goed spelen is vooruitgang. Daar ben ik heel erg blij mee.”

Ryan Richardson(20), Shavon Coleman (17), Jito Kok(13), Alec Wintering (7), Bennett Koch (6)