Verlies, maar wel vooruitgang voor Dutch Windmills tegen New Heroes

De tribune van de Optisport sportboulevard is goed gevuld zo op de laatste dag van de kerstvakantie in Dordrecht. Wat een goede start lijkt, eindigt uiteindelijke toch anders zoals de final score laat zien. Het wordt 59-81. Coach Geert Hammink: “Ik heb het argument los gelaten dat wij misschien wel bij de top vijf horen. New Heroes Den Bosch heeft dat wel laten zien, wij zijn daar nog niet.” Wat Geert Hammink eigenlijk wil zeggen is dat hij concludeert dat Dutch Windmills niet aansluit bij de top, maar wel ziet dat hij met zijn team los staat van de rest van de competitie. 

Snelle achterstand

Shavon Coleman komt als eerste in actie voor Dutch Windmills, maar mist de basket. De eerste vier punten van de wedstrijd worden gemaakt door Roel Aarts, New Heroes en dat zet de toon van de wedstrijd de gasten gaan voorop. Er zit deze keer geen muziek in het team van Hammink. Na ruim twee minuten zet Pim Overbeek de stand op 2-4. Jito Kok telt daar 3 punten bij op. Gaan de Windmills deze achtervolging volhouden? Geert vraagt een Time-Out en er worden door hem drie spelers gewisseld. Er wordt door de Windmills wel geschoten maar niet genoeg in de roos. Het lijkt er op dat de Dordtenaren vooral mentaal niet zo sterk zijn als het team van Ivica Skelin. De achterstand is 10 punten met 12-22 op het scorebord. 

Rare dingen

In het tweede kwart wordt de achterstand groter en groter. Dutch Windmills creëert een paar mooie momenten zoals Floris Versteeg die op de huid wordt gezeten door vier verdedigers en het voor elkaar krijgt toch te scoren. Helaas verdient deze wedstrijd geen schoonheidsprijs en gaat het om keiharde punten. En die punten maken de Windmills niet. Met name de verdediging van New Heroes zit Dutch Windmills in de weg volgens Geert Hammink: “Ze drukken ons van onze normale comfortabele spots en dan staan we op andere plekken op het veld en dan moeten we rare dingen gaan doen”. Deze kwart wordt afgesloten met inmiddels ruim 20 punten verschil: 24-45. 

Meer vaart

Na de rust lijkt de thuisploeg verfrist en er komt meer vaart in het teamspel. Kunnen zij hiermee de achterstand inhalen? Shavon maakt de eerstvolgende punten voor Dutch Windmills waarop Roel van Overbeek en Jito Kok het publiek verrassen met een mooi een-tweetje. Na een steal van Van Overbeek, speelt hij vlug af naar Kok en die sprint naar de overkant om het af te maken met een dunk. Net als in het eerste en tweede kwart maakt Dutch Windmills 12 punten. New Heroes maakt als team de minste punten in dit kwart, 16 ten opzichte van 22 en 23 in het eerste en tweede kwart. De stand eindigt hier op 36-61.

Toch iets gewonnen

Het laatste kwart blijkt het sterkste deel voor Dutch Windmills. Ze maken totaal 23 punten. LaVonte Dority haalt 9 punten binnen voor het team, Hammink 7, Floris scoort er 5 en Bennet 2. Het is inmiddels te laat om de vijand te verslaan. Toch is er wat te vieren want vooruitgang is ook succes. Coach Geert Hammink vat het in een zin samen: “Dit was een soort wedstrijd waar wij weer veel van kunnen leren”. Verder noemt hij wat spelers die opvallen tijdens de wedstrijd. “Floris was aanvallend behoorlijk effectief. Hij liet verdedigend hier en daar een steekje vallen, maar hij weet dat. Hij is een ervaren speler. Nick brengt een tiental minuten hoge energie. Hij werd als laatste toegevoegd aan het team. Zijn rol is eigenlijk groter dan gepland. We zijn positief verrast dat hij het zo snel oppakt en op dit niveau kan meespelen. Niet omdat het mijn zoon is, maar iedere speler die er een tijdje uit is geweest en het zo oppakt, dat is leuk”. Hammink heeft ook nog iets te zeggen over de recent aangetrokken speler: “LaVonte Dority is bijzonder sterk fysiek en mentaal. Net als het hele team inclusief coaching staff was hij met name sterk in de tweede helft.” De Windmills hebben het qua punten beter gedaan dan de vorige wedstrijd tegen de Boschenaren. Het werd toen 77-46 en voor de snelle rekenaar heeft de ploeg van Geert deze keer totaal 13 punten meer gescoord en de New Heroes maar 4. En dus hebben  toch iets gewonnen.

Bekerwedstrijd

De oplettende kijker heeft misschien een grote prullenbak gezien die achter de Windmills stond. Alec Wintering komt er voor de wedstrijd mee aansjouwen: “Shavon heeft al drie keer overgegeven vandaag dus als het nodig is zijn we voorbereid”. Wintering is de grapjas van het stel, maar de griep van Shavon is geen grap. Hij gaat in Nederland niet alleen de strijd aan met andere basketbal teams, maar zal ook zijn mannetje moeten staan tegen het Nederlandse griepvirus. Hopelijk is die strijd morgen gestreden als de Dutch Windmills het op zullen nemen tegen BV Amsterdam in de kwartfinale van de bekerwedstrijd en bij winst mogen zij door naar de halve finale.

Floris Versteeg (14), LaVonte Dority (12), Nick Hammink (7), Ryan Richardson (7), Shavon Coleman (5), Jito Kok (5), Bennet Koch (5), Roel van Overbeek (2), Pim de Vries (2).

Dutch Windmills:16 wedstrijden gespeeld, 18 punten, vijfde positie in DBL.