Ontluisterende nederlaag Donar bij Dutch Windmills

Door Aart Dekker

Het seizoen van onbegrijpelijke ups en downs van Landskampioen Donar werd in Dordrecht vervolgd met een zware nederlaag. Dutch Windmills kon het hogere tempo van de laatste weken van de eerste tot de laatste minuut volhouden en boekte een nieuw hoogtepunt met een 88-59 overwinning en dat werd beloond met een staande ovatie van het publiek.

Zo ongenaakbaar als Donar Groningen vorig seizoen was, zo wisselvallig is het dit seizoen. Vorige week liet Landstede Zwolle in MartiniPlaza geen spaan heel van de Groningers, afgelopen woensdag werd, door Europees te winnen bij Varese, het seizoen in de Fiba Europe League met tenminste een ronde verlengd. Dutch Windmills heeft na de terugkeer van Alec Wintering op het veld de controle op het tempo in de aanval een beetje laten vieren; daarmee is het plafond wat betreft scoren een stuk hoger komen te liggen, maar ontstaan er ook wat meer kansen op fast-breaks voor de tegenstanders als de schoten eens niet willen vallen. Toen mij zaterdag om een voorspelling werd gevraagd wat dan ook mijn antwoord “dat ik geen idee had, en tenminste eerst wilde weten hoe het met de geblesseerde spelers aan Dordtse kant ging”.

Het antwoord op die vraag bleek “stukken beter!” te zijn; Jito Kok, Ryan Richardson en Shavon Coleman begonnen weliswaar nog op de bank en speelden wat minder minuten dan gebruikelijk, maar die waren wel van hoge kwaliteit. Bennett Koch speelde en stond in de basis vijf met Alec Wintering, Lavonte Dority, Pim de Vries en Floris Versteeg. Bij Donar speelden alle twaalf spelers en gingen Teddy Gipson, Lance Jeter, Jason Dourisseau, LaRon Dendy en Drago Pasalic van start.

Nieuw in de Dordtse Sportboulevard was een digitale boarding en met 75 toeschouwers van Barons Breda en wat hardcore Groninger fans extra op de tribunes waren die gezellig gevuld.

Koch won de tip maar dat leverde Windmills geen eerste schot op; Gipson doorzag Wintering en maakte de interceptie. Pasalic opende de score met een hookje. Daarna werden er over en weer schoten gemist. Tijd voor good-old Teddy Gipson; drie driepunters op rij van de oude vos. Tussendoor scoorden Wintering een reverse-layup en Versteeg een prachtige spin-hook na een cut-en-seal, waardoor Dordrecht een beetje in het Groningse spoor bleef 4-11. De eerste driepunter van Windmills kwam ook van Versteeg op assist van Wintering 7-11. Groningen zoekt de broodnodige inside-scores door Dendy te zoeken; deze trekt een fout van Koch en maakt een vrije worp, en mist zijn volgende schot van dichtbij. Wintering wordt bij een penetratie door Dourisseau uit zijn baan geduwd, maar maakt toch een prachtige ontspannen pullup-jumper. Een driepunter van Pasalic ging in-en-uit, ook Versteeg miste er een. De aanvallende rebound is voor Koch, die wordt aan zijn arm getrokken maar dat blijft onbestraft. Even later miste hij een open jumpertje van de baseline; de flollow-through was net niet ferm genoeg. Beide coaches begonnen flink door te wisselen. Een van die wissels was Jito Kok; hij denderde door het midden in een fast-break en kreeg een assist van van Overbeek hoog voor de basket; met een ontzettend hoge en harde slam-dunk als resultaat. Aan de overkant vervolgde hij met een blok op Mast die dacht een open schot te maken. Van Overbeek maakte gelijk ( 15-15 ) met twee vrije-worpen. Shane Hammink voelde zich zichtbaar niet senang; kon een drive niet kan afronden. Mast dunkte op assist maar schoot ook een airball driepunter. Er volgden aanvallende fouten van Kok en Koenis, en je voelde het momentum verschuiven. Kwart-1: 20-17

Een elbow-jumper van Pasalic verkleinde het verschil tot 1. En toen werd het Coleman-time; eerst nog een gemiste layup, passte de eigen aanvallende rebound uit, Windmills liet de bal prachtig rondgaan met uiteindelijk de open driepunter van Coleman op assist van Dority. Een steal van Wintering en weer een driepunter van Coleman nu op assist van Kok; 26-19. Time-out van Erik Braal. Pasalic kreeg wel erg gemakkelijk een fout voor een moving-screen. Een rommelaanval van Windmills, met Wintering die de bal net binnen kon houden; hij gooide een alley-hoop op Kok, Cunningham liep tegen zijn benen aan terwijl Kok een monsterdunk maakte; And1 en 29-19. Shane Hammink kwam slecht uit na een mooie drive, mist ook de tip op zijn eigen misser. Slagter kreeg een aanvallende fout, doorgeslagen stoppen bij Braal; weer een time-out. De 16-0 Windmills-run eindigde pas met een drive en layup van Arvin Slagter; 36-21. Op papier is zo’n achterstand in het basketball natuurlijk niet onoverkomelijk, maar met een ontketend Dutch Windmills en een Donar dat wel verlamd leek, bleek dat toch een ander verhaal. Rust: 47-31 dankzij een zwaar verdedigde verre driepunter van Cunningham.

Na rust hetzelfde beeld; bij Dordrecht werden dreigende turnovers omgetoverd in assists, zoals de hookpass van de Vries op Wintering. Bij Groningen was het gevoel waarschijnlijk dat iedere beweging een fout opleverde. Windmills liep beetje bij beetje verder weg, terwijl Wintering ongrijpbaar voor de lamgeslagen Donarverdediging overal doorheen vlinderde en ook nog onmogelijke layups afmaakte. Misschien nog wel het meest typerend voor het Donar van dit moment waren de pass-turnovers richting de plek waar iemand had moeten komen, maar niemand kwam…onder andere daardoor 18 keer balverlies voor Groningen tegen slechts 9 voor Dordrecht. 76-44 na dertig minuten.

De coaches wisselen in de laatste periode flink door; speelminuten voor iedereen. Shane Hammink ging verhaal halen bij de scheidsrechters na weer in ongelukkige drive, maar oogstte natuurlijk een technische-fout. Koenis vocht een postgevecht uit waarbij hij de eerste keer de fout meekreeg, maar de tweede keer tegen, en pakte vervolgens wel erg gemakkelijk zijn vijfde fout. Het maakte allemaal niet veel meer uit; Dutch Windmills boekte zijn meest markante resultaat tot dusver ( 88-59 ) en oogste een staande ovatie van het publiek en mag aanstaande donderdag een gooi doen naar de NBB Beker Finale. Donar zakte pijnlijk diep weg in zijn misère en krijgt woensdag ZZ Leiden op bezoek.

  • NieuwsVacatureWedstrijdverslagen