Het jaar 2018 van Dutch Windmills in vogelvlucht

Aan de wieg van Dutch Windmills

Ton Sels heeft een droom: een nieuw basketballteam toevoegen aan de Dutch Basketball League.  Na een paar jaar van voorbereidingen is het in september van 2018 dan zo ver: de geboorte van Dutch Windmills, vernoemd naar de molens waar Nederland wereldwijd om bekend staat. Het Dordtse team wil de allure van het Amerikaanse basketball ook naar Nederland halen. Zij heeft als doel om het professionele basketball in Dordrecht en omstreken naar een hoog niveau te brengen door de combinatie van business en basketball, zoals in de VS al gebruikelijk is. Dit wordt bereikt met de hulp van Amerikaanse bedrijven en organisaties met Nederlandse roots. Een grote droom waarin nog een weg te gaan is, maar waar al mooie eerste stappen in gezet zijn.

“Ik dacht dat er muziek in zat en dat denk ik nog steeds” zo herinnert Geert Hammink zich het moment dat hij wordt benaderd om coach te worden van een nieuw op te bouwen team met grote ambities. Met name het trainen van jeugd spreekt Hammink aan, de jeugd is tenslotte de toekomst. “We zijn met een groep gestart om Dutch Windmills op te zetten, toentertijd met Ton Sels, Jan Vrencken en Oscar van Veen. Daar was meteen een klik. Ik was gevraagd in eerste instantie voor de technische en tactische kant en niet als coach. Na een paar maanden vroegen zij mij of ik zin had om coach te worden. Daar lagen mijn ambities al, dus dat was snel geregeld. Bovendien heb ik altijd het Nederlandse basketball verder willen helpen. Een extra team en de competitie groter en beter maken is daar een onderdeel van.”

Het avontuur start met Geert Hammink als hoofdcoach, Ryan Hammink en Stefan Philipsen als assistent coaches. Het team bestaat uit: Jito Kok (team captain), Alec Wintering, Ryan Richardson, Stefan Topalovic, Roel van Overbeek, Nick Hammink, Pim de Vries, Hidde Roessink, Bennet Koch, Floris Versteeg, Shavon Coleman, Sake Hoogsteden en Ruben Blaakman.

 

De eerste stappen

De eerste officiële basketbalwedstrijd in de Dutch Basketball League vindt plaats op 7 oktober 2018, een historisch moment voor de Dutch Windmills en daarmee ook voor Dordrecht. Sinds 1982 doet Dordrecht weer mee in de eredivisie.  Deze wedstrijd is in Dordrecht meteen tegen Landstede Zwolle. De club kan zich meten met de top, maar de eerste winst behaalt de Dutch Windmills pas een week later op Feyenoord Basketball in Rotterdam. De eerste thuiszege weet het team van Geert Hammink binnen te slepen op 21 oktober tegen Den Helder Suns.

In totaal speelt Dutch Windmills veertien wedstrijden in de DBL, waarvan acht gewonnen en zes verloren. Op dit moment staan de Dordtenaren vijfde in de competitie.

 

Highs and lows

Het team en het Dordtse publiek zal niet snel de wedstrijd van 21 oktober 2018 vergeten. In de eerste vijf seconden van de tweede helft valt Alec Wintering op de grond en staat niet meer op. Per brancard wordt hij niet veel later door het ambulancepersoneel van het veld gedragen. Later die week blijkt het te gaan om een gebroken kuitbeen. Voorlopig kan Alec niet meer meespelen. Inmiddels loopt hij rond zonder gips en is hard bezig met zijn revalidatie.  En als we alvast een blik vooruit werpen dan is de altijd positieve Wintering ook zeer positief over zijn rol in Dutch Windmills volgend jaar: “Het herstel is sneller verlopen dan er in eerste instantie werd gedacht. Ik hoop eind januari of begin februari weer te spelen.”

Het mooiste moment voor de Dordtse ploeg komt op 9 december. Het is een familie wedstrijd, met vader en zoon Ryan Hammink als coaches van Dutch Windmills, Nick op het veld en Shane Hammink in het team van de tegenstander. “De gehele wedstrijd tegen Groningen waar we de kans kregen om te winnen tegen regerend landskampioen Donar, dat is voor mij toch wel het hoogtepunt,” geeft Geert aan. Namens het team benoemd ook Jito dit als het hoogtepunt: “We hebben kunnen laten zien dat we mee kunnen spelen en kunnen winnen van de beste teams in de competitie”. Dutch Windmills verliest nipt in de laatste seconden van de wedstrijd. Geerts dieptepunt blijken er zes te zijn: “alle wedstrijden die we verloren.” De coach is pas tevreden als er gewonnen wordt.

 

Verlies en winst

Met het verlies van de waardevolle guard Alec Wintering opent het speelveld voor Roel van Overbeek. De 18-jarige springt in het gat dat Alec door zijn blessure achterlaat en heeft zijn rol goed opgepakt. De coach is hier zeer over te spreken: “Qua leiderschap, dus mentaal is Roel erg goed, maar ook in de uitvoering. Zijn beslissingen zijn doorgaans goed”.

Ondertussen wordt er gezocht naar een vervanger. Deze wordt in november gevonden in de persoon van de Amerikaan LaVonte Dority. Al moet hij uit de USA overgevlogen worden, hij is geen onbekende in de DBL. Vorig seizoen speelde hij nog voor Den Helder Suns. LaVonte vertrouwt er op dat zijn inburgering in de Dutch Windmills soepel zal verlopen: “Ik was behoorlijk enthousiast om terug te komen naar Nederland en te spelen voor de Dutch Windmills. Het is een geweldige groep jongens en ik geniet van het hele proces.” In de bekerwedstrijd 19 december tegen Feyenoord Basketball pakt hij zijn eerste minuten voor de Windmills.

 

Vooruitblik 2019

In 2019 start Dutch Windmills met een nieuwe samenstelling. LaVonte Dority wordt toegevoegd en we nemen afscheid van twee spelers. Ruben Blaakman heeft zijn tijd nodig voor zijn opleiding en zal niet meer deel van het team zijn. Ook scheiden de wegen van Dutch Windmills en Stefan Topalovic. Beide zullen niet meer spelen in 2019. Dutch Windmills wenst de twee mannen veel succes in hun verdere carrière.

Het is goed om terug te kijken naar wat er allemaal al is geslaagd en wat nog verder ontwikkeld moet worden om vervolgens verder te kijken naar de toekomst. Geert is blij met de ontwikkelingen dusver: “Ik ben best blij dat we binnen de beperkte tactische instructies en limieten er veel uit halen, verdedigend gesproken. Daar zien we een verrassende ontwikkeling. We zitten in traject om veel gecompliceerder te verdedigen.” 

Jito Kok, de teamcaptain, heeft alle vertrouwen in het team volgend jaar: “Het doel voor 2019 blijft hetzelfde als aan het begin van het seizoen, namelijk proberen in de top vier te eindigen. Daarvoor moeten we natuurlijk hard blijven werken, maar ik denk dat het een haalbaar doel is voor ons”. Ook Geert blikt vooruit: “De doelen voor volgend jaar laat ik nog even in het midden. We willen elke wedstrijd winnen. En als we dan genoeg winnen dan kunnen we hopelijk iedereen verrassen in de bekercompetitie en de play offs, mogen wij die halen”.

Dutch Windmills sluit het jaar winnend af op 23 december tegen BAL. Laat dat de toon zetten voor 2019: overwinnend!  Want wie de Dutch Windmills online al een tijdje volgt kent inmiddels de slogan: we play to win!