Dutch Windmills verslaat voor het eerst een team uit de top vier

 

In het derde onderlinge treffen in de Dutch Basketball League heeft Dutch Windmills gewonnen van Landstede Basketbal. De wedstrijd ging lange tijd gelijk op in Dordrecht, waarbij Landstede tot in het derde kwart de voorsprong weet te behouden. Aan het einde van het derde kwart komt Dutch Windmills op gelijke hoogte om uiteindelijk in een spannend vierde kwart de wedstrijd naar zich toe te trekken. Eindstand in Dordrecht 77-74 

Derde ontmoeting

Op 7 oktober speelde Dutch Windmills hun eerste officiële wedstrijd in de DBL tegen Landstede Basketbal uit Zwolle. In de slotfase van die wedstrijd knokten de Dordtenaren zich steeds terug naar zo’n vijftien punten achterstand en verloren uiteindelijk met 64-78. De tweede ontmoeting dit seizoen was in Zwolle op 18 november 2018. Landstede won thuis met 76-49. In deze derde wedstrijd tegen Zwolle gaat Dutch Windmills opnieuw voor de winst of zoals coach Geert Hammink het voor de wedstrijd zegt: “Het moet deze keer beter dan de eerste twee wedstrijden”. 

Hard tegen hard

Landstede laat via social media weten te hopen aan het einde twee punten bij hun totaal op te kunnen tellen. Het wordt een hard tegen hard wedstrijd waarbij de ploegen het elkaar niet gemakkelijk maken. Elke wedstrijd zit de familie van Hidde Roessink op de tribune. Deze rust laat de grote broer van Hidde, Jelle Roessink, zien dat hij ook een balletje kan gooien. Hij wint twee vrijkaartjes. “Bij de rust was het natuurlijk al spannend en gezien de stand van de competitie was het niet te verwachten. Ik hoopte het natuurlijk wel en gelukkig is het ook goed gekomen,” aldus Jelle Roessink.

Shorttrack-gekte

De speaker complimenteert bij aanvang het publiek voor hun aanwezigheid, omdat zij kennelijk hun weg naar de hal hebben gevonden ondanks de ‘shorttrack-gekte’ in de Sportboulevard. Deze keer kleurt daarom een deel van de tribune groen/blauw. Niet vanwege Landstede of Dutch Windmills, maar vanwege gratis mutsen en sjaals die uitgedeeld worden bij de ingang door de hoofdsponsor van het EK Shorttrack. Het Dordtse thuispubliek proeft op deze manier even aan de sfeer die de club rond de wedstrijden van Dutch Windmills graag ziet in de toekomst.

Gelijk op

Na de tip-off in het voordeel van Landstede Basketbal worden de eerste punten van de wedstrijd gemaakt door Shavon Coleman met een assist van Ryan Richardson: 2-0. Bij Landstede Basketbal staat Nigel van Oostrum garant voor hun eerste punten. Vervolgens lijkt de eerste kwart gelijk op te gaan, maar Landstede blijft voorop in de strijd. De thuisploeg maakt het Landstede bij vlagen wel heel lastig. Met nog drie minuten op de klok staat het 10-11. In de laatste minuut weten de Zwollenaren toch afstand te creëren en Freek Vos zet de stand op 13-22. Dit blijkt achteraf het kwart met de meeste punten voor het team van de Zwolse coach Herman van den Belt.

Opboksen

Het tweede kwart start met een verschil van negen punten in het voordeel van de Zwolse gasten. Na een steal via Ryan scoort Shavon na dertig seconden opnieuw de eerste twee punten van het kwart. Shavon is duidelijk opgeknapt van zijn griep; hij bokst zich een aantal keer door de verdediging heen, maar weet dat niet altijd af te maken. Landstede neemt iets meer afstand, totdat Jito Kok in de vierde en vijfde minuut wat punten binnen dunkt. Dit zet de inhaalslag in. Als de coach van Landstede een Time-Out aanvraagt is het verschil zeven punten. Dority scoort de tweede driepunter voor de Windmills deze wedstrijd. Of het team van Geert Hammink echt Zwolle kan inhalen lijkt nog niet aan de orde, maar ze maken het de Zwollenaren in ieder geval erg moeilijk. De nummer 10 van Zwolle, Kaza Kajami-Keane, maakt een coast to coast : 27-33, zes punten verschil. Het verschil daalt en met 3:17 minuten op de klok schiet Bennet Koch het verschil naar nog maar vier punten. Gelijkstand komt in zicht. Twintig seconden later maakt Ryan zijn driepunter en daarmee komt Dordrecht heel dichtbij. In een zinderend einde van het kwart worden aan beide kanten punten gescoord.  LaVonte telt in dit kwart zeven punten op bij zijn persoonlijke score en zorgt in de laatste acht seconden dat de achterstand nog maar vier punten is. Volgens Geert Hammink is LaVonte Dority misschien wel de meest waardevolle speler van de dag en speelt hij volgens de coach op z’n minst zijn beste wedstrijd tot zover. Hammink over de speler die vorig jaar nog voor de Suns uit kwam: “LaVonte moet wennen aan onze pick&roll situaties want die zijn anders dan Den Helder”. De teams gaan uiteindelijk de rust in met 36-40. 

Een stijgende lijn

Dordrecht blijft dichtbij de nummer 1 van de competitie en dus is de grote vraag waarmee de Dordtenaren na de rust starten: gaan we weer op het nippertje verliezen zoals de thuiswedstrijd tegen Donar? In de tweede minuut krijgt Shavon een fout tegen en is het daar duidelijk niet mee eens. Ook de coach laat van zich horen, maar de scheidsrechter heeft beslist. Noah Dahlman mist de eerste vrije worp en schiet de tweede raak. Jito maakt via handgebaren zijn teamgenoten duidelijk welke strategie zij gaan volgen en dat heeft resultaat. Deze kwart halen zij 26 punten binnen tegenover 17 van Landstede wat zorgt voor een achterstand voor Zwolle. Pim de Vries krijgt alle ruimte om te scoren en maakt dan ook drie punten net voorbij de helft van de tijd. Van den Belt vraagt een Time-Out aan bij 51-53. Krijgt hij het benauwd met Dutch Windmills op zijn hielen? LaVonte zet de stand met 54-54 gelijk. Het thuispubliek reageert enthousiast. Coleman zorgt dat Hamminks team in the lead komt. Het duurt maar even want Kevin Bleeker knokt terug met twee punten. In de laatste seconden van het derde kwart maakt Dority de voorsprong definitief met vijf punten verschil: 62-57. Landstede Basketbal maakt tot nu toe elk kwart minder punten terwijl Dutch Windmills juist elk kwart stijgt. 

Zinderend slot

Het belooft een spannend laatste kwart te worden. Landstede is nog steeds op snelheid. Nu moet Zwolle de achterstand inhalen en doet dat ook in eerste instantie. Halverwege dit kwart is het gelijkspel: 68-68. Alles is nog mogelijk. Geert wijst op het pakken van de rebound en vraagt een laatste Time-Out aan in de laatste minuut. Het staat nog steeds gelijk: 71-71 en het blijft gelijk opgaan tot de laatste seconden. Gaat er dan toch een verlenging komen? Teamcaptain Jito Kok besluit van niet. Hij haalt het onderste uit de kan en weet in de laatste seconden definitief de winst binnen te slepen. Hij brengt de score met een prachtige lay-up op 76-74 en weet met zijn doorbraak een verdedigende fout te ontlokken aan de Zwollenaren. Met de vrije worp beslist de aanvoerder de wedstrijd. Eindstand in Dordrecht is 77-74. 

Het publiek gaat uit zijn dak alsof het kampioenschap binnen is gehaald! Dat mag dan (nog) niet zo ver zijn, maar het is duidelijk dat dit een grote overwinning is voor Dordrecht, het team, de coaches en het publiek. Geert Hammink kijkt liever niet te ver vooruit, maar de volgende wedstrijd kondigt zich al aan. Zondag 20 januari speelt Dutch Windmills thuis tegen Z.Z. Leiden. “We hopen volgende week zondag het Leiden ook lastig te maken en hopelijk zelfs te verslaan. Daarbij hopen we weer op dit enthousiaste publiek. Het werkt aanstekelijk als het publiek zo luid aanwezig is en ons aanmoedigt. Het zou mooi zijn als iedereen volgende week nog iemand meeneemt en het publiek verdubbeld, ” besluit de winnende coach.

LaVonte Dority (19), Shavon Coleman (16), Ryan Richardson (13), Jito Kok (12), Pim Vries de (7)